Categorieën
Artikelen

Advies bij een lening afsluiten?

Voor advies over het afsluiten van een lening kunt u terecht bij diverse kredietadviseurs en tussenpersonen. Zij lopen met u uw specifieke financiële situatie door en bekijken samen met u wat in uw situatie een verstandige lening is. Een adviseur werkt voornamelijk voor banken en hypotheekverstrekkers. Tevens commerciëlere kredietverstrekkers hebben kredietadviseurs in dienst. De financiële adviseur beoordeelt aanvragen van kredieten en brengt de risico’s in kaart voor het verstrekken van de aangevraagde kredieten. Hij analyseert of een lening verstrekt mag worden. In een persoonlijk gesprek kan hij voor u inzicht bieden in uw financiële situatie wat betreft uw vrij besteedbaar jaarinkomen (netto jaarinkomen min netto uitgaven). Als het u zelf niet goed lukt of u onzeker bent, kan de financiële adviseur uw persoonlijke financiën op een rijtje zetten. In een persoonlijk gesprek moet u dan zaken als loonstroken, huurcontracten of hypotheekcontracten overleggen. U kunt bij veel kredietverstrekkers van kredieten tevens telefonisch advies inwinnen.

Wat kan een adviseur voor je betekenen?
Een adviseur weet welke risico’s u onder bepaalde voorwaarden loopt. Na inzicht in uw financiële situatie kan hij, in overleg met u, vaststellen welke leenvorm voor het door u gewenste leenbedrag het meest geschikt is. Hij legt u alle mogelijkheden uit en vertelt u wat voor u de beste optie is. De risico’s worden doorgenomen, bijvoorbeeld wat er gebeurt bij overlijden of arbeidsongeschiktheid. Een adviseur of tussenpersoon kent de voorwaarden van kredieten en kan deze vergelijken. Als u zeker wilt zijn dat u een goede keuze maakt, kunt u bij hen daarover advies inwinnen. Door goed advies voorkomt u latere verrassingen waar u tegenaan kunt lopen. De meeste voorwaarden van kredieten behoren in principe wel voor elkeen leesbaar en begrijpbaar te zijn.

Hoe onafhankelijk is een tussenpersoon?
Overigens is een tussenpersoon niet altijd onafhankelijk. Tussenpersonen worden betaald om kredieten te verstrekken. Het kan om deze redenvoorkomen dat hij een lening adviseert die niet de voordeligste is. U kunt het beste tijdens een gesprek met de adviseur of tussenpersoon meedenken over uw situatie. Veel kredietverstrekkers bieden tevens online kredietadvies door middel van berekenmodules. Dit kan een goed begin zijn voor passend lening advies. U kunt tevens lening advies inwinnen door gebruik te maken van vergelijkingssites. Hiermee kunt u gemakkelijk verschillende kredieten tegelijk bekijken. Let er wel op dat vergelijkingssites niet altijd onafhankelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *