Spaarkrediet

In veel opzichten lijkt het spaarkrediet op het doorlopend krediet, echter verschillen ze in aflossing. In plaats van een iedere maand een bedrag aan aflossing en rente te betalen koop je een spaarverzekering, oftewel een spaarproduct. Voor dit spaarproduct wordt een maandelijkse premie betaald, waarmee je een kapitaal opbouwt. Na minimaal vijftien jaar los je hiermee je spaarkrediet af. Over het bedrag dat je het uit het spaarkrediet opneemt betaal je in de tussentijd een maandelijkse rente. Het spaarkrediet is met overige woorden een rentekrediet (alleen iedere maand rente betalen) met daarbij een spaarverzekering die belastingvrij is.

De kredietlimiet bij een spaarkrediet
Je spreekt bij een spaarkrediet een maximaal op te nemen bedrag af met de kredietverstrekker. Je kunt tot aan dat bedrag onbeperkt geld opnemen uit het krediet. Over het openstaande saldo betaal je daaropvolgend een maandelijkse variabele rente. Dit is gelijk bij het rentekrediet en doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet betaal je namelijk tevens een iedere maand bedrag aan aflossing van het krediet. Bij een spaarkrediet wordt hiervoor een spaarproduct afgesloten. Voor minimaal vijftien jaar lang betaal je hier een maandelijkse premie voor. Het spaarproduct wordt na de periode waarin je de premie betaald door de spaarverzekering uitgekeerd. Voor het aflossen van je spaarkrediet is dit bedrag voldoende. Het is tevens mogelijk om een spaarkrediet af te sluiten waarbij je alsnog een iedere maand deel aan aflossing betaald, na een aflossingsvrije periode. Het is altijd mogelijk om tussentijds extra af te betalen op je spaarkrediet, dit kan boetevrij. Het is altijd mogelijk om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen.

Beleggen als het spaarproduct
Het spaarproduct bestaat bij een spaarkrediet meestal uit een beleggingsverzekering. De resultaten van het beleggen zijn hiervoor van belang, aangezien de opbrengst van de maandelijkse premie hiervan afhankelijk is. Je hebt niet altijd de zekerheid welk bedrag je aan het eind van de looptijd overhoudt, omdat beleggen onderhevig is aan koerswisselingen. Het is om deze reden van groot belang om altijd goed de voorwaarden van het spaarkrediet door te nemen. Hierdoor kun je zien of resultaten gegarandeerd worden of dat zij geheel afhankelijk zijn van beleggingen.

Mede aan de hand van je privé omstandigheden wordt de hoogte van het kredietlimiet bij een spaarkrediet bepaald. Aangezien het spaarproduct dat je bij het spaarkrediet afsluit, minimaal een looptijd van vijftien jaar heeft, is het spaarkrediet met name geschikt voor duurzame goederen zoals; meubels of een caravan.