Consumptief krediet

Een consumptief krediet is een lening die geschikt is voor het aanschaffen van alledaagse producten of diensten. Het gaat meestal om producten of diensten met een beperkte houdbaarheidsdatum zoals; een tv, wasmachine, auto of vakantie. Het consumptief krediet is in feite niets meer dan een verzamelnaam voor twee typen kredieten, te weten: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Het is afhankelijk van het doel van de lening en van jouw persoonlijke voorkeuren, voor welke consumptief krediet je kiest.

Is het doorlopend krediet een optie?
Als het nog onzeker of onduidelijk is hoeveel de aanschaf van een bepaald product gaat kosten, wordt meestal het doorlopend krediet afgesloten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de aanleg van een tuin, of een verbouwing van je huis. Samen met de kredietverstrekker wordt er een kredietlimiet afgesproken, tot waar je vrij bent om gewenste geldbedragen op te nemen. Je mag geheel zelf vaststellen als je geld opneemt en waarvoor je het geld wilt gebruiken. Per maand los je een bepaald, vast gesteld bedrag, af voor zowel de aflossing als rente. Het doorlopend krediet kent daarnaast een variabele rente, waardoor er niet vaststaat hoeveel van dit vaste maandbedrag uit rente bestaat en daarmee tevens niet hoeveel aan aflossing. Daarmee staat de periode waarin je het opgenomen bedrag moet terugbetalen niet vast. Het is altijd mogelijk om eerder afgeloste bedragen opnieuw uit de lening op te nemen. Met het afsluiten van een doorlopend krediet hebben veel personen wat extra geld achter de hand voor onverwachte uitgaven waarvan de exacte kosten niet geheel bekend zijn, zoals bijvoorbeeld studiekosten of een vakantie.

Of wordt er gekozen voor een persoonlijke lening?
Een lening met een vast leenbedrag wordt tevens wel de persoonlijke lening genoemd. Deze lening wordt doorgaans vaak afgesloten voor de aanschaf van alledaagse producten zoals; een wasmachine, televisie of auto. Bij een persoonlijke lening staat naast het leenbedrag tevens al vast wat de rente, aflossing en looptijd van de lening is. Hierdoor kent het vaste maandbedrag wat je tijdens de looptijd betaald, een vast aandeel aan aflossing en rente.

De hoogte van de rente wordt onder meer bepaald aan de hand van een risicoprofiel. Hierin staat hoe groot de kans is de je een lening zonder problemen kunt terugbetalen. Daarnaast is de hoogte van het rentepercentage afhankelijk van de marktrente, hoogte van het leenbedrag en eventuele aanvullende verzekeringen. In de meeste gevallen wordt zowel bij een persoonlijke lening als bij een doorlopend krediet, een overlijdensrisicoverzekeringen meegeleverd. Deze zorgt ervoor dat bij het overlijden, de openstaande schuld wordt kwijtgescholden. Achterstallige betalingen buitengesloten. Het consumptief krediet is overigens niet bedoeld om je woning op te knappen met het oog op het creƫren van overwaarden.