WOZ krediet

Het WOZ krediet is een speciaal krediet voor huizenbezitters. De overwaarde van het huis (WOZ) wordt als onderpand gebruikt bij het afsluiten van het krediet. De voorwaarde is wel dat het huis als hoofdverblijfplaats dient. In veel gevallen is het WOZ krediet een goed alternatief voor een tweede hypotheek. U betaalt namelijk een lagere rente en hoeft niet naar de notaris. Tevens betaalt u meestal geen afsluitprovisie. Er zijn diverse kredietverstrekkers die het WOZ krediet aanbieden. Voor het afsluiten van de lening heeft u geen taxatierapport nodig, de WOZ opgave van uw gemeente is voldoende. Er wordt wel gekeken of u een Bureau Krediet Registratie notering heeft en hoe uw betalingsverleden eruit ziet.

Bepaling van de hoogte van het WOZ krediet
De hoogte van het WOZ krediet wordt gekoppeld aan de overwaarde van uw woning. de lening kent daaropvolgend dezelfde afspraken als een doorlopend krediet. Het WOZ krediet wordt tevens als zodanig bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel geregistreerd. Op basis van de WOZ waarde wordt met de kredietverstrekker een maximaal te geld lenen bedrag bepaald. daaropvolgend kunt u onbeperkt als u wilt tot de afgesproken limiet geldbedragen opnemen. Net als bij een doorlopend krediet betaalt u een vast bedrag per maand aan aflossing en rente. De rente is tevens bij het WOZ krediet variabel. U betaalt alleen rente over het bedrag dat u nog heeft openstaan. De looptijd van de lening staat niet vast. U beslist zelf hoe lang u over terugbetaling doet.

U bent niet verplicht het opgenomen geld in uw woning te steken. Als u dit wel doet, is de rente die u over dat bedrag moet betalen af te trekken van de belasting. Er is uiteraard geen fiscale aftrek als u het geleende geld aan overige zaken dan uw woning besteedt.

Overwaarde van een woning gebruiken
Voor het afsluiten van het WOZ krediet gebruikt u de overwaarde op uw huis. Deze waarde geldt als onderpand voor het krediet. Hierdoor profiteert u van een lagere rente dan bij een ander type krediet of een tweede hypotheek. Omdat de overwaarde van uw huis aan de lening gekoppeld is, kunt u wel in de problemen komen als deze waarde daalt. U moet om deze reden zeker zijn dat uw woning een stabiele waarde heeft en oppassen voor dalende huizenprijzen.