Studeren kost een hoop geld. Om het voor in Nederland zo financieel mogelijk te maken om te studeren is er in het jaar 2000 de zogenaamde wet studiefinanciering 2000 (WSF 2000) in werking gegaan. Iedere belastingbetaler betaalt mee aan de studiefinanciering. Voor de studenten die in de universiteit, HBO of MBO onderwijs zitten is de WSF 2000 bedoelt. Het gaat daarbij om voltijdse opleidingen. Studenten die zijn of haar studie in deeltijd volgt zal het op een andere manier moeten financieren. De WSF 2000 word uitgevoerd door de IBG-groep (informatie beheer groep).
Hoe vraag ik studiefinanciering aan?
Studiefinanciering kun je aanvragen via de Duo-IBG Groep – informatie beheer groep.
Als je 18 jaar en ouder bent en je volgt een voltijdopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs of hoge beroepsonderwijs, dan heb je recht op een studiefinanciering. Studiefinanciering moet je 3 maanden voor dat je start met je opleiding aanvragen. De studiefinanciering kan bestaan uit een Ov-studentenkaart, een basisbeurs, een rentedragende lening en een aanvullende beurs. Volg je een middelbaar beroepsonderwijs opleiding niveau 1 of 2 dan is je studiefinanciering een gift van de overheid. Na je opleiding betaal je eventueel een lening terug. Volg je een middelbaar beroepsonderwijs opleiding niveau 3 of 4 dan is je studiefinanciering een prestatiebeurs, dat wil zeggen dat je de ontvangen studiefinanciering moet terugbetalen als je je diploma niet haalt.
Studiefinanciering bij uitwonend
Als je niet bij je vader en of moeder woont, kun je een beurs voor uitwonenden krijgen. Komen beide adressen niet overeen beschouwt de IB-groep je als uitwonend. De studiefinanciering uitwonend wordt ook op adressen gecontroleerd. Heb je geen bewijsstuk en kan je niet aantonen dat je het recht hebt op een studiefinanciering uitwonend, dan word je uitwonende basisbeurs omgezet in thuiswonende basisbeurs.
Wanneer kom je in aanmerking voor een studiefinanciering?
Als je 18 jaar en ouder bent en je een beroeps geleidende leerweg doet van 1 jaar of langer, het je recht op een studiefinanciering. Heb je geen Nederlandse nationaliteit, maar woon je wel in Nederland. Je hebt dan toch een kans om in aanmerking te komen voor studiefinanciering. Je kan in sommige gevallen met een verblijfsvergunning ook in aanmerking komen voor studiefinanciering. Elk studerende die een opleiding volgt binnen het hoger onderwijs (HBO of universiteit) tot de leeftijd van 30 jaar in aanmerking komt voor studiefinanciering. Eventueel mag je tot 34 jaar doorstuderen met behoud van een studiefinanciering.
Studiefinanciering en bijverdienen
Naast je studiefinanciering mag je natuurlijk bijverdienen. In totaal mag je 13.215,83 euro bruto bijverdienen. Als je meer bijverdient heeft dat gevolgen voor je studiefinanciering. Als je wel of geen aangifte doet het gaat hierbij om je belastbare loon. Je moet bijhouden hoeveel bruto je verdient om te zien of je de grens nadert van wat je mag bijverdienen. Doe je belastingaangifte dan kijkt de IB-groep naar het verzamelinkomen, dit komt op de aanslag te staan.