Categorieën
Artikelen

Online een lening aanvragen?

Wanneer u een lening wilt aanvragen, kan dit tegenwoordig snel en eenvoudig online geregeld worden. Op websites van banken en gespecialiseerde geldverstrekkers kunt u direct berekenen hoeveel geld u kunt lenen en welke leenvorm het best aansluit bij uw wensen en financiële situatie. Vervolgens kunt u direct online een lening aanvragen, waarna u het geld vaak al binnen enkele dagen op uw rekening heeft. Wel is het belangrijk om goed op te letten wanneer op het internet een lening afsluit. Lees hier hoe uw financiële situatie wordt beoordeeld en hoe u offertes van verschillende aanbieders kunt vergelijken.

Beoordeling van uw financiële situatie
Lenen kost geld. Daarom zijn geldverstrekkers verplicht om na te gaan of uw financiële situatie het toelaat om een lening af te sluiten. U dient in staat te zijn om uw maandlasten te dragen en daarnaast een lening met de bijbehorende rente af te lossen. In de beoordeling van een lening aanvraag worden de volgende aspecten bekeken:

Inkomsten & uitgaven
Er wordt gekeken naar uw inkomen en uw maandelijkse uitgaven. Daarbij kunt u denken aan kosten voor huur of hypotheek, maar ook de zorg voor kinderen, alimentatie en reeds lopende leningen.

BKR-codering
Wanneer u een BKR-codering heeft kunt u geen lening aanvragen. Een dergelijke codering van Bureau Krediet Registratie krijgt u wanneer u een betalingsachterstand heeft. Vijf jaar nadat uw achterstand volledig is afbetaald vervalt de BKR-codering.

Leeftijd
Voor het aanvragen van een lening dient u te voldoen aan een bepaalde leeftijdseis. In alle gevallen geldt tenminste een minimale leeftijd van 18 jaar. Daarnaast geldt in veel gevallen ook een maximale leeftijdseis. Deze ligt meestal tussen de 60 en 70 jaar.

Aanbieders en offertes vergelijken
Let goed op wanneer u op internet een lening afsluit. Er zijn namelijk veel onbetrouwbare en illegale kredietaanbieders actief. Controleer daarom altijd of de geldverstrekker een keurmerk heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast wordt aangeraden om bij verschillende aanbieders een offerte voor een lening aan te vragen. Wanneer u de leningen vergelijkt, let dan op de volgende voorwaarden:

Rentepercentage
Hoeveel rente betaalt u over de lening? En is deze rente vast of variabel?

Looptijd
Binnen welke tijd termijn dient u de lening af te lossen? Kan deze looptijd tussentijds verlengd of verkort worden?

Eventuele boetes
Krijgt u een boete wanneer u te laat of te vroeg aflost?

Overige kosten
Worden er afsluit- of bemiddelingskosten berekend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *